Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Internet Explorer 6-nál újabb verziója.

Mi a nagy harci helyzet és eszkalálódik-e a közeljövõben?

Mi a nagy harci helyzet és eszkalálódik-e a közeljövõben?
Imre helyett - aki pillanatnyilag (fizetés nélküli) 'szabadságon' tartózkodik - nem tudok olyan szinten geopolitikai (vagy gazdaságpolitikai?) cikket kanyarítani mint Õ illetve néhány, nálam jobban informált személy, ugyanakkor olvasni tudok és az olvasottakat képes vagyok hasznosítani is. Persze az írottak tartalmát felülbírálni nem szokásom de személyes véleményem az, hogy érdemes nálunk is megjelentetni.


Az alábbi cikket tartalmi változtatás nélkül olvashatjátok és eldönthetitek, hogy mennyiben fedi (vagy fedheti) a lehetséges valóságot.

A cikk írója Kásler Árpád /kasar/ aki - mint egykori tagunk - természetesen engedélyezte az írás itteni leközlését.

KATONAPOLITIKAI és GAZDASÁGPOLITIKAI ELEMZÉS,
AZ ÚJ VILÁGREND KÜSZÖBÉN MAGYAR SZEMMEL

 

„Szoktatni kell a cselédet, ha hasznát akarod venni” – tartja a régi közmondás.

Igen, most az emberiségnek, globálisan egy „beszoktatási” időszaka van, egy olyan időszaka, ami nélkül sokkal súlyosabb következményekkel járna, illetve sokkal több „fejfájást” okoznának a rakoncátlanná vált, túl szabados élethez szoktatott emberek, a világrend átalakulási folyamatban, mert a szemünk előtt éppen az zajlik, csak másnak álcázva. Semmi sem az, aminek látszik, ez az egyik alapszabály, a másik szabály pedig az, hogy nincs szabály, a cél szentesíti az eszközöket, vagy mégsem… tehát nyugodtan fel lehet ezt fogni egy felkészítő időszaknak, az előttünk álló nehézségek átvészelésére. A nagyfogyasztói léthez szokott és demokráciákban nevelkedett generációkat nem lehet egyből háborús helyzetbe hajszolni, fokozatosan ki kell mozdítani őket a megszokott komfortzónájukból. Most ez a kimozdítási folyamat zajlik, kijárási tilalmakkal, árúvásárlási korlátozásokkal, vakcinaútlevelekkel, mind-mind a beszoktatást szolgálják, mint kisgyerekeknél az óvodába való beszoktatás. A tüntetések, az ellenszegülések a kisóvodások hisztis sírásai, de az óvoda elkerülhetetlen.

Legalább egy évtizede elemzem a Kelet és a Nyugat viszonyát, katonapolitikai és gazdaságpolitikai szempontból. Akik a „sajtóból” és honnan máshonnan szívják magukba az ismereteket, azt látják, hogy a kommunista Kína veszélyezteti a demokratikus Tajvant, a diktatórikus Észak-Korea pedig a világbékét és a zsarnok Oroszország pedig Ukrajnát, a NATO-ba és az Európai Unióba készülő, tehát mindenképp a demokrácia útját járó Ukrajnát. Hiszen már meg is támadta azt 2014-ben és annektálta a Krím félszigetet, az orosz zsarnokság és most a teljes katonai erejével készül megsemmisítő megszállásra. Tehát ők a rosszak, a szabad világ ellenségei.

És akkor ott van az Amerikai Egyesült Államok a szövetségeseivel, a demokrácia és az emberi jogok védelmezői, akik nem hagyják  magára a védtelen és kiszolgáltatott országokat, hogy a zsarnokság győzzön a szabadság felett.

Vajon tényleg így van, ez lenne a vegytiszta igazság?

Ahhoz, hogy valamilyen szinten meg tudja érteni valaki a globális folyamatokat és azok összefüggéseit a nagy sakktáblán, ahhoz egyenként szemügyre kell venni a globális szereplőket, pontosabban a globális szereplők tetteit, cselekedeteit.

A második  nagy világégés végezetével kormányok jöttek, kormányok mentek, de volt egy fél évszázados stabil rendszer, egy kétpólusú rendszer a világon, a maga minden gondjával és bajával. Volt a Szovjetunió és az érdekszférájába tartozó Kelet-Európai országok, néhány Dél-Amerikai országgal, Kubával.  

A másik pólus az Amerikai Egyesült Államok a maga érdekszférájával, de szövetségesei megnevezéssel, mert az ugyebár mégis demokratikusabban hangzik. Ebbe beletartoztak a  Nyugat-Európai országok, természetesen Angliával az élen, de ide sorolhatóak Ausztrália és Kanada is, no meg Japán és Dél-Korea.

Ezen jól behatárolható táborokon kívül, ott volt Kína, aki méretéből és múltjából adódóan nem tartozott egyik tábor teljes befolyása alá sem, bár egyértelműen a keleti blokk számított szövetségesének és védő szárnyakat emelt hosszú ideig Észak-Korea felé, a Szovjetunióval közösen, míg az meg tudott annyira erősödni, hogy képes legyen önálló államként létezni, így mindenképp egymással baráti viszonyt tápláló országoknak tekinthetők.

Ezen kívül ott volt a fekete kontinens, Afrika, a nagy folyamatokba nem igazán szólt bele, szabad prédaként hol ennek, hol annak feküdtek le a korrupt kormányok, mély szegénységbe tartva a népeit és gazdaggá téve a kifosztóit.

Ugyanez jellemezte az Óceánok szigetországait is, ahol vagy az ásványkincsekből, vagy a tengeri élővilág táplálékként való kizsákmányolásából, vagy a természet szépségeiből gazdagodtak, többnyire Amerika és szövetségesei.

Az olajban gazdag arab országoknál más politikát használt Amerika, ott a folyamatos ellátás garantálásához, viszonylag stabil rendszerekre volt szükség, így a kiválasztottak minden támogatást megkaptak ahhoz, hogy uralmukat semmi se veszélyeztesse és ez majdnem a mai napig így van. Az „arab tavasz és a színes” forradalmak egy másik mellékvágánya a történelemnek.

A forró és igen véres világháború lezárást követően, gyakorlatilag azon nyomban beállt a hidegháború, Amerika és a Szovjetunió között. Katonai szempontból semmiképp, de gazdasági szempontból, három évtizeddel ezelőtt Amerika került ki győztesen a fél évszázados hidegháborús versengésből.  Oroszország és érdekszférája gyakorlatilag, a legkiszolgáltatottabb állapotban kerültek azoknak a nyugati gazdasági ügynököknek a befolyása és kifosztása alá, akik komoly, több évtizedes, sőt évszázados tapasztalattal rendelkeztek, hogyan kell országokat és államokat, korrupciós és egyéb módszerekkel szisztematikusan kifosztani.

Ezeknek a tapasztalatoknak a megszerzési terepe óriási méretekben állt rendelkezésre időbeli és térbeli kiterjedés tekintetében egyaránt, majdnem a teljes Afrikai kontinens, a fél Dél-Amerikai kontinens, a szigetországok és maga Kína is, nagyon hosszú időn keresztül, de minden tévedés nélkül kimondható, hogy a nyugati hatalmak, főleg Anglia, gyakorlatilag száz évig a legmegalázóbb  sorba taszította Kínát, az ennek köszönhető emberáldozatok, tíz vagy inkább százmilliókba mérhetők, a gazdasági hanyatlásról és erkölcsi rombolásról nem beszélve, elég a két ópiumháború időszakát, illetve az azt követő évtizedeket szemügyre venni.

A Szovjetunió megszűnését követően, Amerika egyeduralkodóként, a legnagyobb gazdasági és katonai hatalomként pozícionálta magát a világban és akként is viselkedett.  A sors iróniájaként az ellenfél, vagyis a Szovjetunió  jelenléte a folyamatos erősödéshez vezette az Amerikai Egyesült Államokat, majd a Szovjetunió szétesését követően, talán elbizakodottságból, vagy még inkább a hazafias érzelem nélküli kormányok és a hazafias érzelem nélküli gazdasági elit, teremtette meg azt a helyzetet, amire a Szovjetuniónak fél évszázad is kevésnek bizonyult. Amerika, szinte észrevétlenül, a világhatalmi pozíciójának az elvesztéséhez vezető spirálba sodorta be saját magát.

A Koreai háborútól eltekintve, a világ dolgaiba sok vizet nem zavaró, a maga sorsára koncentráló Kína, a világban szinte példátlan módon előretört. Ehhez kellett Amerika elbizakodottsága, az amerikai kormányok hazafiatlansága és az amerikai, vagy még inkább nemzetközinek nevezhető gazdasági elitek hazafiatlansága, kapzsisága és még valami, egy jól kitervelt csel, ami visszájára sült el.

A világ minden táján, de különösen a keleti blokk hétköznapi embereinek számára, az amerikai álom legkézenfekvőbb és leglátványosabb jellegzetessége, az igen mutatós amerikai gépjárművek képeiben teljesedett ki. A Szovjetunió szétesést követően az amerikai gazdasági elit, a hazafiatlan és rövid látókörű kormányaiknál kilobbizták, hogy az olcsó munkaerő és a még nagyobb és gyors haszon reményében, főleg Ázsiába, Kínába, Dél-Koreába, de akár Mexikóba is kivigyék szinte a teljes nehéz és könnyűipart. Megszűnt a termelés Amerikában, olcsó importra álltak át, Kínából gyakorlatilag mindent, Dél-Koreából főleg elektronikai cikkeket, Japánból gépjárműveket és elektronikát.

Az amerikai autógyártás fellegvárainak számító városok ma már csak szellemvárosok a túlnyomó többségében, az ezzel járó szegénységgel és züllöttséggel. Amerika, ezzel a lépésével, felbecsülhetetlen mennyiségű tudásanyagot és jövedelmet biztosított a keményen dolgozó Kína számára, ahol megjelentek ugyancsak a nagytőkések és egy új gazdasági elit is kialakult, óriási hasznot biztosítva az amerikai gazdasági elit számára, de az amerikai nép és maga az ország számára felbecsülhetetlen kárt.

Kína, ha a nyugati országok politikai berendezkedését követte volna, a gazdasági növekedésének következményeként, mint ahogy erre számított is az Amerikai Egyesült Államok, hiszen a nagyobb haszon reményén kívül, pontosan ez volt a rejtett cél, a rejtett háttérszándék, kiindulva saját magából és a pénz sajátosságából, hogyha megjelenik egy tőkés elit, az elengedhetetlenül a politikai rendszer megváltozását is magával fogja hozni.

Amerika elszámolta magát!

Ha a számítása bejött volna, akkor Kína sose veszélyeztette volna Amerika pozícióját a világban, mert a mérhetetlen gazdagsággal bíró elit, mérhetetlenül hazafiatlanná is lett volna, a pénz sajátosságának köszönhetően, valamint a megreformált politikai rendszer kitermelte volna a maga korrupt és hazafiatlan politikusait. A világ legnagyobb politikai koponyái, pénzeszsákjai és a világ békességét oly sokszor saját érdekük asztalán feláldozó politikai-gazdasági boszorkánykonyhák főszakácsai, alábecsülték Kínát, magát a kínai népet, a kínai kommunista pártot és az évszázados megalázottságból fakadó akaraterőt. Ez így összesen egy olyan egyveleg, amibe lassan de biztosan beletörik Amerika bicskája és ez az amerikai bicska valójában a globális világkormány álmot dédelgetők bicskája is egyben.

Ezzel máris  elérkeztünk a jelenünkhöz.

Amerika bő évtizede tisztában van vele, hogy számítása nem jött be és azzal is tisztában van, hogy belátható időn belül Kína letaszítja a trónról, de a világon még nem sok eset volt, amikor önként és dalolva átadják a trónt az ellenfélnek és ezt Amerika sem gondolja másképp.

Az Amerikai  Egyesült Államok a második világháborút követően gyakorlatilag folyamatosan háborúzott. A legtöbb esetben, nálánál jóval gyengébb ellenfeleket szemezett ki magának és többnyire el is érte célját. Ahol pedig nem tudott egyértelmű győzelmet aratni, lásd Vietnám, akkor sem keletkezett semmi olyan következmény belőle, ami a világban betöltött pozícióját fenyegette volna.

A szovjetunió utolsó elnöke, Mihail Szergejevics Gorbacsovnak, túlzott nyugatbarát, vagy inkább nyugathiszékeny magatartása annak is betudható talán, hogy látta, a szovjet kommunista vetélytársai ellene szövetkeztek. Ennek a túlzott bizalmi viszonynak köszönhetően, Gorbacsov megelégedett a kimondott, de le nem írt ígéretekkel, hogy a NATO nem fog tovább terjeszkedni a volt orosz érdekszféra irányában. Nagy hiba volt, végzetes hiba volt. A keleti kultúrákban az adott szónak mindig is nagyobb becsülete volt, mint a nyugatiak esetében. A nyugat elmúlt 500 éve, árulásról, ármánykodásról, kizsákmányolásról szólt. Ennek alátámasztására elég csak megvizsgálni, hogy hány keleti ország rendelkezett gyarmatokkal az elmúlt 500 évben és hány nyugati ország? Olyan gyarmatokkal, ahol az emberi életet alig becsülték többnek az állatokénál, ahol a természeti erőforrásokat és kincseket a legaljasabb és leggátlástalanabb módon kizsákmányolták, az őslakosságot kiirtották vagy megtizedelték. Szóval ennek a nyugati katonai szövetségnek hitte el az adott szavát az utolsó szovjet elnök. Természetesen Amerika az adott szavát nem tartotta be és Oroszország küszöbéig kitolta a NATO határait.

Minden egyes NATO csatlakozást, a csatlakozó állam független szabad akaratának és szabad döntésének jogából eredő szabad szerződési akaratként elkönyvelten, népszavazásokkal szentesítve ütötték nyélbe, hibátlanul. De Rothschild báró óta tudjuk, hogy  Add nekem egy ország pénzforgalma feletti uralmat, és nem érdekel, hogy ki hozza a törvényeit” és ugyanez érvényes arra, hogy aki kezében a pénz és politikai hatalom  az, azt szavaztat meg gyakorlatilag amit akar, mivel kezében tartja az adott ország teljes médiáját is. Az átlag emberektől elvárni, hogy a kapott, igen erősen hiányos, illetve igen erősen egyirányba befolyásoló információk birtokában bölcs döntést hozzanak, gyakorlatilag hiú ábránd, de ha netán mégis a saját jólfelfogott érdekükben szavaznak az emberek, akkor addig ismétlik meg a szavazásokat, amíg így vagy úgy el nem érik a céljaikat. Számos példa alátámasztja ezt.

Ebből kiindulva, gyakorlatilag kimondható, hogy Amerika, a NATO fedőnév alatt teljesen bekerítette Oroszországot, a csatlakozó országok népeit, pedig szavazási maskaraként használva, a demokrácia és szabad akarat nemes jelmezeként, pajzsként, hódító hadjáratában maga előtt.

De mindezt csak azután kapcsolta be emelt fokozatba, miután csődöt mondott a jól bevált módszerük, amelyik egy ideig igen olajozottan és hibamentesen működött a Borisz Nyikolajevics Jelcin kormányzása alatti időszakban, amit a nyugat csak nemes egyszerűséggel akként aposztrofált, hogy Oroszország elindulhatott a társadalmi demokratizálódás, a gazdasági átalakulás útján.

Mindenki láthatta, hogy mit jelentett az, az orosz emberek számára. Ugyanazt, amit a többi keleti blokk országai számára, a szabadrablást, az ország teljes vagyonának kifosztását a már korábban beidézett nyugati kifosztó ügynökök vezénylete alatt, helyi strómanok közreműködésével.  Az elmúlt 100 évben sosem szerette a Nyugat annyira Oroszországot, mint abban az időszakban, humanitárius segély keretében burgonyát küldtek az éhező oroszoknak  a  fő bejárati ajtón és a hátsó ajtón kilopták az ország felbecsülhetetlen vagyonát.

Kína esetében, a kínai kommunista kormány olyan áthatolhatatlan védelmi falat képezett az amerikai ármánykodással szemben, olyan védelmet biztosított, mint ezer éven át a nagy kínai fal tette azt és ezen felül még az ármánykodás visszájára is sült el, valójában feltámasztották a nagy kínai sárkányt.

Oroszország esetében, a nyugati ármánykodásnak Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin színrelépése vetett véget. Szinte hihetetlen, hogy a szétesett Szovjetunió és az azt követő szabadrablásból fakadó rombolásból, a teljes tekintélyvesztést követően Oroszországot két évtized alatt, a világ megkerülhetetlen politikai szereplőjévé emelte ismét. A politikai szintéren a Putyini csapatot, talán leginkább a Puskás féle focicsapathoz lehetne hasonlítani. Hosszú évtizedek telnek el a korszakok között, amíg ilyen tökéletesen összecsiszolt és nagy kaliberű játékosok egy adott korban, egy adott helyen összeverődnek. Oroszország elnökéhez és külügyminiszteréhez hasonló felkészültségű, higgadtságú, karizmatikus politikusok az elmúlt száz évben nem igazán voltak a világpolitikai palettán.

Az Amerikai Egyesült Államok, mivel elvesztette úgy a Kínai, mint az Oroszországi kalandozását, ráadásul mindkettő megerősödve jött ki a kártyapartiból, és nemhogy csak külön-külön megerősödtek, hanem rendkívül jó kapcsolatokat ápolnak egymással, az amerikai ármánykodás elkötelezett szövetségessé formálta őket, ezért Amerika élet-halál ütközetre készül. Nem is tehet mást, mert az idő Kínának és Oroszországnak dolgozik, Amerika gyengül, adóssága eszméletlen méretekben nő, az ország lakossága pedig az amerikai polgárháború óta nem látott megosztottságtól szenved.

Oroszország esetében Amerika nem bocsátkozna katonai konfliktusba, már egyszer bejött neki a kivárásos módszer és joggal gondolhatják, hogy a Putyini rezsim után, hátha újból előtérbe kerül egy Gorbacsov gyenge sakkmester, majd utána egy Jelcini figura és újból nekifuthatnak a nagy terv megvalósításának, Oroszország feldarabolásának, az orosz katonai és politikai erő végleges felszámolásának, a természeti kincsek kizsákmányolásának. Viszont Kína rohamos fejlődését látva, tisztában vannak vele, hogy nem lesz idejük azt kivárni, hogy ez bekövetkezzen.

Szun-Ce, a Háború Művészete című művében megfogalmazta a következőt:  „Ó, isteni művészete a félrevezetésnek és titokzatosságnak! Általad tanulunk meg láthatatlannak lenni, általad vagyunk halhatatlanok, és innen van, hogy az ellenség sorsát kezünkben tudjuk tartani.”

Ezt a félrevezetési művészetet próbálja Amerika használni azáltal, hogy agresszorként tünteti fel Oroszországot Ukrajnával szemben és Kínát, Tajvannal szemben, Észak-Koreát pedig a világbékét veszélyeztető zsarnok rendszernek. 

Amerika valójában mindössze Trójai falóként tekint Tajvanra és Ukrajnára is. Mindkettő esetében befolyást szerzett a politikai vezetés körében. Tajvan esetében gazdasági partnerség keretén belül, Ukrajna esetében pedig a narancsos forradalom minden szegmensében fellelhető részvételével. Ebből a pozícióból már gyerekjáték provokációkat előidézni, folyamatos feszültséget gerjeszteni a térségben. Ha fordított esetben, Kína vagy Oroszország művelné ezt a műfajt Amerika közvetlen szomszédságában, az önmagában már rég háború kirobbanásához vezetett volna, lásd Kubai rakétaválság.

De akkor mégis mi lehet az utóbbi hónapok Ukrán-Amerikai, Oroszország ellenes provokációk  hátterében? Miként fordulhat az elő a világban, hogy az oroszok saját határaikon belüli katonai mozgása óriási felháborodást vált ki a NATO részéről, elfogadhatatlan lépéseknek számítanak, de fenntartják maguknak a jogot, hogy amerikai és egyéb NATO katonákat vezényeljenek Oroszország határainak közelében, a fegyverekről nm beszélve. Mi történt, hogy ennyire aggódik Amerika Ukrajnáért? Mi lehet a valós ok a háttérben?

A Krími félsziget elcsatolása törvényes népszavazást követően, legitim lépés volt. Aki másként látja az figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy az Amerika által kirobbantott narancsos forradalommal eltávolították a demokratikusan megválasztott Ukrán kormányt és ukrán fasiszták élve égettek el embereket, valamint megszámlálhatatlan esetben követtek el emberiesség elleni bűncselekményeket. A szakadár területek fegyveres felkelése és a Krím elcsatolása népirtást akadályozott meg.

De akkor mégis mi az amerikai cél Ukrajnával és háborús retorikával? Egyetlen ésszerű magyarázat van minderre, amiről eddig még senki sem beszélt.

Oroszország nem veszélyezteti Amerika trónját. Kína viszont igen. Tajvan ügyével vagy Tajvan ügye nélkül, a “kenyértörés”-re sor fog kerülni belátható időn belül Kína és Amerika között.

A két ország lélekszámát, gazdaságát, területi elhelyezkedését, erőforrásait és legfőképp HARCI  MORÁLJÁT tekintve, Kínának áll a zászló. Kire számíthat Amerika egy ilyen kockázatos kalandba? Mondjuk ha a gyújtószikra Tajvan lesz ? Ausztráliára a maga 25, 7 milliós lakosságával és korlátozott haderejével? Japánra a maga 125,8 milliós lakosságával de megtépázott harci moráljával? Japán nem valószínű, hogy szívesen belemenne egy nyílt konfrontációba az 1,4 milliárdos  Kínával. Azzal a Kínával, akiben még élesen ott él a japánok által elkövetett háborús bűnök emléke. Egy újabb fegyveres összetűzés esetében Kínából a bosszú és az elégtétel vágya, megjósolhatatlan erővel törne fel. Az Európai NATO tagokra? Egy-két elvetemült csatlóstól eltekintve, kizárt, hogy például Németország vagy Franciaország, de még Anglia is kérdéses, hogy belemenne egy háborús kalandba Kínával, azzal a Kínával, aki méltán számíthat Oroszország segítségére, nyersanyagban és minden másban is, ráadásul a szállítási útvonalak jól védhetőek a két ország között.

Amerika gyakorlatilag magára maradna a nagy ellenféllel szemben. Ennek tudható be az Ukrán-Orosz provokáció. Amerikának az lenne a kedvezőbb felállás, ha a Kínával való konfliktust megelőzően, kirobbant egy provokációra épített konfliktust az Orosz-Ukrán határon, ahol Oroszország agresszorként kerül feltüntetésre  egy nálánál sokkal gyengébb féllel szemben és így Amerika fel tudja sorakoztatni maga mellé a teljes NATO haderőt.

A NATO tagországok  és Ukrajna lélekszáma több, mint 990 millió ember, szemben Oroszország 144 milliójával szemben. Joggal felvetheti valaki, hogy elmúlt már az az idő, amikor az országok lélekszáma számított valamit. El is meg nem is, viszont a lélektani szerepe a számoknak ma is ugyanolyan fontos, mint bármikor korábban, a katonai kalandozásokat  kiszolgáló munkálatok fontosságáról nem beszélve.

Ha ezt a tervet meg tudja lépni Amerika, akkor  jöhet a második fokozat, Kína nyílt provokálása Tajvanon keresztül. Így már Kína bármely lépése a teljes NATO szövetség elleni lépésként, a teljes szabad világ elleni lépésként lesz megítélve. Ekkor már Japánnal, Ausztráliával, netán Dél-Koreával a szövetségesek 1,2 milliárd lélekszámú és 33-34 nemzetállamot számolhatnak a velük szembenálló 2-3 vagy 4 nemzetállamot tömörítő 1,5 milliárd lélekszámot számláló ellenséggel szemben. Ennek óriási jelentősége van lélektani szempontból.

Az arab országok, India, Pakisztán valószínűsíthetően nem fognak résztvenni konkrét katonai cselekményekben, az elején semmiképp sem. Afrika úgyszintén.

Magyarország számára ez a forgatókönyv katasztrofális következményekkel járna, ha NATO csatlósként ki veszi a részét a cselekményekből, akkor sokszorosan is. Az Új Világrend megszületésének küszöbén állunk és mint minden születés ez sem lesz fájdalommentes. Most a vajúdás korszakát éljük, a világ többi népével együtt, a komfortzónából való kibillentés, beszoktatás korát. Magyarországon  ezt megelőzően is bőven kijutott az embereknek a komfortzónából való erőszakos kibillentésből a devizahitelezés kifosztása okán, amely az évszázad csalása volt, a legmagasabb állami tisztségviselők és állami hivatalok közvetlen közreműködésével. Az évszázad kifosztását nem lehet egyetlen okra visszavezetne, számos kiváltó oka volt.

Egyik ilyen ok például, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozást követően, több tanulmányt is elvégeztek, amelyekből kiderült, hogy a Kelet-Európai országok közül Magyarországon a legkisebb az elvándorlási hajlandóság, nyugati országokba. Ezért olyan kifosztott légkört kellett teremteni, hogy ez a kivándorlási hajlandóság erőteljesen megnövekedjen. Sikeresen végrehajtották. Másfél millió életerős, képzett magyar munkabíró ember elmenekült az országból nyugatra. Az elöregedő nyugatnak rendkívül nagy szüksége volt erre a munkabíró injekcióra a velejáró minden előnyével együtt. Csak abba gondoljon bele mindenki, hogy másfél millió, tanult, munkaterületén tapasztalatot szerzett erőforrásra úgy tettek szert a nyugati gazdaságok, többnyire olcsóbb bérekért, hogy sem gyereknevelési, sem oktatási, sem más “fel és kinevelő” költséget nem kellett évtizedekig ezekre az emberekre fordítania az adott országnak. Magyarországnak felbecsülhetetlen kára keletkezett ebből adódóan is.

A devizakifosztás, köztörvényes bűncselekményekből, felbecsülhetetlen és anyagiakban nem mérhető tragédiák sorozata sújtotta és sújtja a mai napig az ország egyharmadát.

Ennek az elemzésnek a szerzője derített fényt erre a köztörvényes szélhámosságra, de az egy másik elemzésben kerül bemutatásra. Végezetül, de nem utolsó sorban ki kell jelenteni, hogy Kína nem agresszor, Oroszország nem agresszor, mint ahogy Észak-Korea sem az. Amerika és szövetségeseik beszorítják egy kényszerpályára, ahová nem kellene, mert ennek a magatartásnak beláthatatlan következményei lesznek az emberiségre nézve.

Kásler Árpád

Magyarország. 2022. 01.30.

  

38 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
  • Gojpofi
    Most olvastam - passzolhat!:

    Idézet

    Alapvetően minden elhangzott a jelenlegi világpolitikai helyzetről, de a korrupt politikusok, újságírók és akadémikusok figyelmen kívül hagyták. Oroszország védekezik és békét akar. Akárcsak a többi ország, amely az USA és vazallusai célkeresztjében van. Kelet-Európában a NATO 150 kilométerre van Szentpétervártól, és az Oroszország határain állomásozó amerikai rakéták repülési ideje Moszkváig körülbelül öt perc. Ebben a tekintetben Oroszország biztonsági garanciák iránti követelései jogosak.

    Az USA azonban mindazok ellen agitál, akik ellenzik agresszív politikáját. És a vazallus kormányai is csatlakoznak hozzá, országaik kárára. Továbbá - és elsősorban - Németország, amely még mindig megszállt ország, és amelyet az Atlanti-óceánnak ezen az oldalán "lándzsahegyként" állítanak fel Oroszország ellen. Ezzel az USA támogatást kap a Kína elleni csendes-óceáni háborús előkészületekhez.

    A CIA az egész világot felgyújtja: Ukrajna, Fehéroroszország, Kazahsztán, Moldova, Szíria, Irán, Venezuela, Brazília, Bolívia, Kuba, Mianmar (a rohingjákkal), Jemen vagy Kína (ujgurok, Hongkong, Tajvan). Az egész Kelet lángba borult, az eredetileg gazdag országok, mint Líbia, Irak és Szíria katasztrófába süllyedtek. Mindenhol etnikai csoportokat vagy kisebbségeket uszítanak a rendszerváltás érdekében. A nemzetközi jogot megsértve szankciókat vezetnek be, háborúkat és káoszt okoznak, az egész világot szétzilálják.

    2014 tavaszán Kijevben véres puccsra került sor, amelyet az USA évek óta előkészített, és amely után a túlnyomórészt orosz ajkú lakossággal rendelkező Krím elszakadt Ukrajnától. Azóta folyamatosan szigorúbb szankciókat vetettek ki Oroszországra a Krím állítólagos annektálása miatt. Ez azonban nem a félsziget erőszakos elfoglalása volt, ahogyan azt folyamatosan állítják, hanem békés elszakadás egy népszavazást követően, amelyen a lakosok nagy százaléka a Krím függetlensége mellett szavazott. Ezt követően benyújtották az Orosz Föderációba való felvétel iránti kérelmet. Ez az előző események után a nemzetközi jog szerint nem kifogásolható. Az "annexió" egy harci kifejezés, amelyet arra használnak, hogy Oroszországot földrablással vádolják. Elhallgatják, hogy a NATO célkeresztjében volt a krími orosz haditengerészeti támaszpont, Szevasztopol.

    Az USA továbbra is a világ első számú hatalma akar maradni. Gazdasági és geostratégiai előnyei érdekében más nemzetek fölött is uralmat követel, és mindent megtesz, hogy érvényt szerezzen egypólusú igényének, amelyet semmi sem igazol. Ennek érdekében fenntartják a világ legnagyobb fegyveres erejét, amelyre évente háromnegyed billió dollárt költenek (a SIPRI szerint 2020-ban 778 milliárdot). Belföldön azonban egy puskaporos hordó, amely bármikor felrobbanhat.

    A "szabadok és bátrak" országának bűnös cselszövései, amelyek hosszú ideje az emberi jogokra vagy a demokratikus normák megsértésére hivatkozva zajlanak, többé-kevésbé ismertek. Kevéssé ismert azonban az USA hosszú távú stratégiája Németországgal szemben, amelyet több mint száz éve sakkban tart és kijátszik Oroszországgal szemben. Miután a Német Birodalom és Ausztria-Magyarország, két virágzó ország Európa közepén az első világháborúval tönkrement, és 1945-ben a feltétel nélküli kapitulációval megszűnt, a stratégia ismét Oroszország és most már a versenytárs Kína ellen irányul.

    Az a tény, hogy a német politika és média nem reagál ezekre a kihívásokra, hanem inkább engedékenynek mutatkozik, és szinte minden tréfával együtt jár, botrányos, bűnös és egyben tragikus. A lakosság megosztottabb, mint valaha, a társadalmi élet tétlenkedik, egyre fokozódó fasizálódás tapasztalható. A visszarendeződés, a "Corona" és a bevándorlás elsősorban a szegényebbek rovására megy. A korrupt politikusok karrierizmusa, kapzsisága és hozzá nem értése teszi a többit. És egy monstre katonai gépezetet állítanak fel az orosz határon, miközben amerikai repülőgép-hordozók cirkálnak a Csendes-óceánon. De a berlini politikusokat mindez nem hatja meg, fegyverkeznek és uszítanak Oroszország ellen.

    És a lakosság csak fokozatosan ébred fel. Túl kevesen veszik észre a háború veszélyét, amely minden eddiginél sürgősebb politikai változást követel, mert különben Németország elveszett. Az orosz védelmi rakéták ugyanis az USA németországi katonai irányítóközpontjait és nukleáris fegyvereit célozzák. Marad egy halvány reménysugár: ha az USA nem indít "nagy háborút", a német kormány nem tudja örökké folytatni pusztító politikáját. Az emberek alapvető szükséglete, hogy békében éljenek.


    Ebböl fordítva: https://uncutnews.ch/die-menschen-wer...n-schwebt/

    - 2022. 02. 01. 15:32
  • J
    Nagyon jó írás, megmutatja az érem másik oldalát is. A hivatalos , kiadott állásfoglalás ( mert kiadott lehet, attól eltérni nem lehet) a helyzetre az, hogy az oroszok akarnak támadni, holott már éve óta jól látható, hogy az amerikai vezetésű észak atlanti falka egyre közelebb nyomul az orosz határok közelébe. A vén saras mozgathatja ismét a szálakat, mert egyre többet bírálja, támadja a kínai elnököt , de csak akkor mernének háborúba bocsájtkozni Kínával, ha le tudnák róluk választani Oroszországot. Ez lehet az oka, hogy az oroszokat nézték ki most potenciális ellenségenek. Eszkalálódhat a helyzet, ha már a " szövetségesek" annyi energiát fektettel bele az előkészületekbe, szinte minden le van szervezve. Itt van náluk a nehéz-szállító bázis minden esetre, haditechnika és akár sérült szállításra, azok ellátására is megvan az égészségügyi intézmény , a " kiválósági központ". A szomszéd országokban is specializálódott hivatal vegyi és biológiai fegyver kezelésére. Ha már ennyire folynak az előkészületek, akkor nem hinném, hogy elállanak a tervtől. Ezt figyeltem meg Líbia és Sziria esetében is. A nató nem védelmi szervezet, csak annak van álcázva. Az sem véletlen, hogy Norvégiából való a főtitkár. Olyan államból, amely határos Oroszországgal.
    Ha itt Európa keleti részén háború lesz, odaát az óceánon túl fotelből, popcornt majszolva nézik majd az eseményeket, a föláldozott Kelet- európai népek haláltusáját. Igaz, elhullik néhány ezer a volt gyarmatosító országok katonái közül is , de több is veszett Vietnamban. Ebben a demokratikus nyugati világban minden szent, a pedofil, a nemtelen, csak a fiatal egészséges katonak élete nem. Halomra lövetik öket kalandor háborúkban. A vietnámi háboró vége felé már ébredeztek az amerikaiak is, de azóta végképp bealudtak. A 90 %-uk azt sem tudja, hol van Ukrajna, de mennek megvédeni.
    - 2022. 02. 01. 18:41
  • G
    "az amerikai bicska valójában a globális világkormány álmot dédelgetők bicskája is egyben"

    Árpi ebben a bicskában, szerény véleményem szerint téved.
    A globális világkormány, a "háttérhatalom", vagy nevezzük bárminek, sajnos nem egy rossz álom, vagy egy végig nem gondolt "összeesküvés elmélet" ahogy a fősodrú médiában szeretnék lejáratni.
    Árpi "Kelet és Nyugat" elemzése megfelel a felszínen látható politikai, katonai és gazdasági események pontos és logikus leírásának, értékelésének .
    De ma már nehéz és felelőtlenség nem beszélni, vagy legalább megemlíteni azokat az egyre jobban észrevehető körülményeket, amelyek arra utalnak, hogy bizony van egy karmester amely láthatatlanul, de egye észrevehetőbben vezényli a nemzetközi eseményeket, a kovid járványban már mindenki durván láthatja is.
    A sokat mellébeszélő Drábik János szólta el magát, valószínű véletlenül: "a világ történelmét, politikai eseményeit, hogy valóban értsük, kihagyhatatlan a Talmud tanulmányozása".
    Mert az, hogy ebben a pillanatban a háttérhatalom Amerikában van, nem jelent semmit. Bejárta már az egész világot.......
    - 2022. 02. 01. 19:34
    • V
      Én is úgy gondolom... valószínűleg ugyanolyan színjáték, mint az egyes "országokban", csak globálisan.
      - 2022. 02. 02. 10:45
  • M
    én véleményem is az hogy kina s orosz is háttérhattalmu nirányitásu--lásd például kinai npontozási rrendszert vagy átnevelö koncentrácios,megsemmisitö táborait,népirtását ujgurok,kelet türkmének ellen de én oroszok helyében még abban sem biznék hogy háboru esetén kina tajvan helyett inkább swzibériát rohanja le
    - 2022. 02. 01. 20:32
  • Banditos
    Azért azzal vitatkoznék, hogy Kína nem agresszor. Nincs már olyan város ahol nem lenne egy kínai áruház... A háború művészete pont erről szól, hogy harc nélkül hogy lehet legyőzni az ellenséget. Meg talán az se véletlen hogy Ázsia zsidóinak nevezik őket.
    - 2022. 02. 01. 22:28
  • N
    Árpád összefoglalója majdnem minden részében igaz, megfelel a jelenlegi helyzetnek. Amiben nem értek egyet, az az amerikai elit (vagy a globális elit) naivsága. Nem becsülték le Kínát. Szerintem most a kínai elit feladata, Amerikát leváltani és a jelenlegi "demokratikus" rendszereket leváltani. Az amerikai elit vagy inkább globális elit pénze és hatalma továbbra is megmarad. Csak a kis amerikai fut neki a falnak.
    Kína kipróbált minden elnyomó metódust, amit a jövő kormányai majd mifelénk kamatoztatnak. Ilyen a pontrendszer, az átnevelőtáborok, a lakosság kordában tartása, a megfigyelőrendszer, a fegyelmezett katonaság, a besúgórendszer, ...
    A jelenlegi helyzet már régen kiötlött tervek szerint halad. Gondoljatok Klaus Schwab bácsira, aki nem is annyira sváb. Ha van is valami gubanc, rögtön reagálnak, és helyesbítik az irányt. A tervek durva iránya egyenlőre még az eredeti.
    - 2022. 02. 02. 12:07
  • Gerry

    Idézet

    Sokan rámutattak néhány furcsaságra a kijevi bábok viselkedésében az USA és műholdjai által folytatott propagandakampány közepette, amely szerint "egy szörnyű orosz invázió fenyeget Ukrajna területére".

    Mindazonáltal valami nyilvánvalóan megváltozott, mert Kijev riadt, és elkezdte megnevezni, hogy a dolgok nem úgy állnak, ahogyan Washington mutatja őket.

    A Selensky-rezsim új hangjai a következők:

    1. Az orosz erők csoportosítása az ukrán határok közelében - Washington állításaival ellentétben - nem áll készen egy offenzívára, és nagyjából nincs is támadó jellege.

    2. A felszított hisztéria az ukrán gazdaságot sújtja a legjobban, mivel a Washingtonból érkező háborús doboktól megrémült "nyugati befektetők" menekülni kezdenek, a lakosság pedig vésztartalékokat vásárol, így meg kell nyugtatni őket, hogy nem fenyeget invázió.

    A közhangulatot azonban negatívan befolyásolja az a hisztérikus kampány, amelynek célja, hogy az orosz, amerikai, brit, kanadai és más diplomaták elhagyják Ukrajnát.

    3. Olyan részletek is napvilágot láttak Biden és Selenski közötti beszélgetésekről (amelyeket aztán minden lehetséges módon megpróbáltak tagadni), amelyekben elhangzott, hogy nem osztotta az Ukrajna elleni küszöbön álló orosz támadásról szóló értékelést.

    Az USA a fegyverszállítások korlátozásával fenyegetőzött, ha Selenski szabotálja Washingtont. Maga Szelenszkij azonban a közelmúltban nyilvánosan elutasította a közelgő háború valószínűségét, és ezzel cáfolta Washington riogató kijelentéseit.

    Úgy tűnik, hogy 2022 januárjában Kijev "kezd valamit sejteni".


    Az USA nyíltan beszél egy közelgő háborúról, bejelentve, hogy afgán vagy csecsen forgatókönyvet szeretne ukrán területen, és egyenesen kijelenti, hogy nem fog háborút indítani Oroszország ellen közvetlenül Ukrajna miatt. Teljes tudatában annak, hogy Ukrajna nem lesz képes maga tartani a frontot az orosz erőkkel szemben.

    Egy ilyen forgatókönyv szerint Szelenszkij lenne a jobbszárny elnöke, ahol Porosenko fő választói köre található.

    Ugyanakkor a közelgő háborúról szóló amerikai médiakampány máris érezteti hatását az ukrán gazdaságban, tovább süllyesztve Szelenszkij tekintélyét, amit a washingtoni establishment támogatását élvező Porosenko minden bizonnyal ki fog használni Ukrajnában.

    Szelenszkij környezetéből az a hír járja, hogy nem fenyeget semmilyen támadás, és hogy az USA valójában hisztériát kelt (ami megerősíti az "orosz propaganda" egyik tézisét).

    Ez azonban nem így van, ha feltételezzük, hogy az USA szándékosan a donbásszi eszkaláció útjára lép (amire Oroszország nem tud másképp reagálni). Egy újabb háború útját készítik elő, amely Ukrajna egyes részeinek orosz ellenőrzés alá vonásához és az ukrán AFU-erők vereségéhez vezet.

    Tekintettel a NATO-csapatok és a külföldi PMC-k ukrajnai felvonulására, egy ilyen provokáció Szelenszkij álláspontjának figyelembevétele nélkül is megvalósítható.

    Más szóval: Nem Oroszország akarja meghódítani Ukrajnát, hanem az USA akar olyan nyereséges forgatókönyvet létrehozni a maga számára, amelyben az ár, amelyet Ukrajna fizetne, jelentéktelen számára.

    Forrás: https://t.me/hirekpentrado/5170
    - 2022. 02. 02. 12:09
  • J
  • Dance Monkey
    Vakczinát is neveztek el a Dzsonsziról.
    - 2022. 02. 02. 20:56
  • J
  • J
    Azt írják itt, amit Gerry idézett Pentradótól. Tulajdonképpen az USA elnök győzködi Zeleszkijt, hogy mekkora veszély leselkedik Ukrajnára Oroszország részéről. Ő másképp ítéli meg a támadás kockázatát.
    https://www.novinite.com/articles/213...ot+go+Well
    - 2022. 02. 03. 01:29
  • A
    Ez az írás számomra elég felszínes és rossz következtetéseket fogalmaz meg. Hiányzik belőle a tagoltság, a fontos részek kiemelése, de legfőképpen a mondanivaló lényege.
    Mi itt a lényeg? Mit is akar mondani? Azt hogy Kínának áll a zászló? Meg azt, hogy Amerika bicskája beletörik ebbe a helyzetbe?! Hát ez nagy tévedés!!! Média visszhang!
    --Gorbacsov nem nyugat barát volt, hanem, a pénzhatalom beépített ügynöke.
    --Oroszország valóban Putyin alatt "talált magára", de az ukrán konfliktus, az amerikai demokraták( =pénzhatalom) által Ukrajnába telepített biológiai fegyver üzemek megszüntetése miatt van leginkább, ami mint tűzfészek Oroszország határán, nem maradhat megoldatlan. A konfliktus egy kirakati, elterelő művelet, már meg van oldva. Csak a hivatalos médián csüggőknek gumicsontként van tálalva.
    --Kína szinte minden gyártási technológiát ellopott, de ez és a létszámuk kevés a világhatalomhoz!
    --Különbséget kell tenni a nemzet állam Amerika és a pénzhatalmi Amerika között. Az utóbbi finanszírozta Kínát, majd később, pl. ma fordítva, Kínával finanszíroztatja magát a hamis Biden kormány.
    --A pénzhatalom megbukott, ezzel a kommunista Kína is. (11 tartománya 1-1 köztársasággá fog alakulni.) A pénzhatalom előtt minden eddigi pénzcsap elzárva. Van még némi kifutásuk és a meglévő, korrupt hálózataik, de már végük.
    --Kínával nem lesz háború, mert már túl vannak rajta. Nem hagyományos módon, hanem a hibrid háború eszközeivel.
    --Minden jel arra mutat, hogy jobb világunk lesz és nem a nekünk szánt új világrend következik.
    - 2022. 02. 03. 02:38
  • G
    Asumhari

    "Minden jel arra mutat, hogy jobb világunk lesz"

    A "mindenből" legyél szíves, a szűkös körülmények miatt, csak Egyet megemlíteni. Jobb lenne mindnyájunknak egy szebb jövő reménye.

    "Fiat Lux" mondta az Isten, és lett világosság.
    Ez is csak egyszer történt meg, az is csak a Bibliában, és hinni kell Jánosnak.
    Azóta is minden jel arra mutat, hogy egyre sötétebb lesz..........
    - 2022. 02. 03. 11:20
  • Gerry
    ASUMHARI - nem tudom honnan ollóztad ki a beírt soraidat - hacsak nem lettél (Fulford után szabadon) politikai elemzõ az utóbbi idõkben, de én máshol, mást olvasok ezért ideteszem:

    Idézet

    Oroszország kész gazdasági háborút hirdetni a Nyugatnak és ezzel "hatalmas gazdasági fájdalmat" fog okozni neki.

    Úgy tűnik, hogy az 1920-as és 1930-as évek elemeit ismét egy kalap alá vehetjük, még akkor is, ha a piacok még nem fogták fel ezt a mögöttes valóságot. Valójában a piacok kezdik felfogni az 1920-as évekkel való párhuzamot, amikor a társadalmi zavargásokról és a politikai összeomlásokról van szó, ahol a politikai pártok vagy kompromittálódnak, vagy irrelevánsak, és ehelyett spontán módon népi "mozgalmak" alakulnak ki (szerencsére eddig karizmatikus vezetők nélkül). Úgy tűnik, hogy a Wall Street teljes mértékben a fedélzeten van - és ez azt jelenti, hogy súlyosbítja a helyzetet. Az okos elmék a buborék végét és a Fed kamatemelését is látják. Néhányan egy 1930-as évekbeli háttéranyagra összpontosítanak, amelyben Putyin orosz elnök az európai biztonságról így nyilatkozik: "Már most világos..., hogy Oroszország fő aggodalmait figyelmen kívül hagyták", és hogy a Nyugat Ukrajnát "eszközként használja Oroszország akadályozására".

    A jelenlegi helyzet szerint úgy tűnik, nincs mód arra, hogy áthidaljuk az 1975-ös helsinki európai biztonsági megállapodás értelmezésében fennálló alapvető különbségeket, amely kimondja, hogy minden állam szuverén és szabadon dönthet arról, hogy melyik védelmi szövetséghez csatlakozik, és hogy egyetlen állam sem csatlakozhat olyan szövetséghez, amelyet egy másik fenyegetésnek tekint. Melyik záradék élvez elsőbbséget? Az első, ha a NATO-t védekezőnek tekintjük. A második, ha a NATO-t támadónak tartja.

    Akárcsak a 20-as/30-as években, most is szenvedélyes, polarizált nézetek vannak arról, hogy ki a hibás. Vannak, akik Putyint Hitlernek, Ukrajnát pedig Szudéta-vidéknek - vagy Lengyelországnak - tekintik.
    Mások az amerikai "mély államot" látják az események mögött. És mindkettő igaz lehet, ami csak ront a helyzeten.

    Eközben a botrányoktól sújtott brit kormány, valamint lengyel és ukrán kollégái háromoldalú gazdasági-védelmi szerződés aláírását foganatosítja. (https://www.portfolio.hu/global/20220...ott-524339) Természetesen az ilyen védelmi paktumok nem új keletűek - ugyanez a trió már 1996 szeptemberében is ugyanezt mondta. De az Egyesült Királyság nemcsak az ukrán, hanem a lengyel határt is garantálja... a történelem és a brit kormány ismétli önmagát a régi szövegek másolásával, rímbe szedésével vagy ismétlésével?

    A nyomás a Balkánon is növekszik: Bosznia, Koszovó, Albánia, Szerbia, Montenegró és Észak-Macedónia - talán még az EU-tag Bulgária is - mind benne van abban a fazékban, amelyet Oroszország segít felkavarni. A bolgár külügyminiszter nemrég azt mondta, hogy nem fogadja el, hogy Montenegró és Észak-Macedónia NATO-tag legyen, noha már az.

    A NATO-tag Magyarország miniszterelnöke azonban a napokban Moszkvába látogatott, és az orosz külügyminisztérium tudatta, hogy "Magyarország többször is megerősítette, hogy megbízható partner az orosz üzemanyag tranzitjában. Természetesen készen állunk arra, hogy kölcsönösen előnyös együttműködést alakítsunk ki ezen a területen." Más szóval, ne számítsanak uniós energetikai szankciókra, ha Budapest megvétózza azokat? Ez azonban azt jelenti, hogy a Nyugat nem tud nyomást gyakorolni Oroszországra, kivéve a hadseregben, ahol túlerőben van.

    Ugyanakkor Oroszország épp most tiltotta be két hónapra az ammónium-nitrát exportját (Litvánia pedig teljesen blokkolta a Fehéroroszországból érkező kálium-kálium vasúti szállítását). Az európai műtrágyaárakra gyakorolt lehetséges pozitív hatás nyilvánvaló. Ahogy annak is, hogy Oroszország nagyon is tisztában van az általa ellenőrzött geopolitikai és geoökonómiai nyomásgyakorlási pontokkal. Látják, hogy az USA nem akar kamatot emelni, de muszáj. Azt is látják, hogy az inflációt jóval feljebb tudják hajtani, ami óriási gazdasági fájdalmat okozna, még akkor is, ha ők maguk is bevállalnának valamennyit. Így működnek a gazdasági háborúk. Készen állunk-e arra, hogy harcoljunk, vagy átrajzoljuk a vonalakat, hogy elkerüljük?

    A piacok feje fölött zajló folyamatok mértékét Bruno Maçães volt portugál politikus foglalja össze a Time magazin cikkében: "What Happens Next in Ukraine Could Change Europe Forever" (Ami Ukrajnában történik, örökre megváltoztathatja Európát). Ebben megjegyzi, hogy "a Kreml megbízható szócsöveként ismert Dmitrij Kiszeljov orosz televíziós műsorvezető a múlt hétvégén adásban kijelentette, hogy a jelenlegi válság nem Ukrajnáról szól: "A mérce sokkal nagyobb"". Egyetértek: ezért neveztem metakrízisnek...
    .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
    ...Talán van egy fontos mozgalom Németországból - nem Oroszország, hanem Kína ellen. A jelentések szerint Scholz kancellár hivatalosan is előnyben részesíti az Indo-csendes-óceáni térségbeli demokratikus partnerekkel való együttműködést Kínával szemben, Japánba utazik konzultációra, és teljes mértékben támogatja Litvániát a kínai kényszerítő intézkedésekkel szemben; Baerbock külügyminiszternek megengedik, hogy Kína elleni kezdeményezéseket szorgalmazzon; az Indo-csendes-óceáni térségben dolgozó német diplomatákat pedig arra ösztönzik, hogy "feszegessék a határokat és álljanak ellen az öncenzúra régi szokásainak" az új Kína-stratégiák kidolgozásakor. Ez természetesen jelentősen növelni fogja az EU és Kína közötti gazdasági feszültséget - de nincs katonai összetevője. Tehát ezek a lépések vajon ellenszolgáltatásként szolgálnak-e azért, hogy az USA továbbra is elkötelezett marad az EU védelme mellett, ahelyett, hogy - ahogy Maçães mondja - Oroszországgal együtt szétválasztaná magát, és Ázsia felé fordulna?

    Talán. De ha úgy döntöttek, hogy a gazdaságukat fegyverré változtatják, ahogy az EU hiszi, akkor ezért csapásokat kell mérniük: A hadseregek kárt szenvednek a háborúban - a gazdaságok kárt szenvednek a gazdasági háborúkban. Így működnek a gazdasági háborúk. Nagyon valószínűtlen, hogy az USA változtatni fog az Ázsiával szembeni stratégiai opcióin, hacsak az EU nem hajlandó szankciókat bevezetni, hogy üzenetet küldjön Oroszországnak. És mit kezdjünk Magyarországgal, ha konszenzusra van szükség?

    Forrás: https://www.zerohedge.com/markets/rab...nomic-pain
    - 2022. 02. 03. 11:33
  • C
    Amerika nemzet állam? Csavargók gyülekezete a világból. Milyen nemzet állam?
    - 2022. 02. 03. 23:00
  • rich932
    Az elemzés már a kiinduló pontján tévúton van, két pólusú világ stb. Tipikus nemzetközi tanulmányok szak alapismeretei terminusok puffogtatása... az elemzés követi a hatalmi elit által felállított játékszabály sémáit, kb. annyira eredeti és formabontó, mint felolvasni a gazdálkodj okosan szabálykönyvét... Nincs két, három... pólus. Egy pólus van egy bábmester ami/aki globálisan mozgatja a figurákat, színház az egész világ. Mindenki, akinek nem ez az alapvetése az a bábmester kottájából zenél. Gerry ne vedd magadra! A maga nemében, helyén kezelve, jól összeszedett, igényes elemzés volt. A valós folyamatokhoz viszont kb. annyi köz van, mint amikor a néma meg szeretné magyarázni a süketnek, hogy a vak mit lát éppen. Persze az enyém is csak egy vélemény, de szerintem mindenki a cirkusz nézője akarva vagy akaratlanul... Nincs itt semmiféle versengés, meg ellenségeskedés, barátság, szövetségek meg pláne nincsenek. Van egy forgatókönyv, ami vagy tetszik vagy nem, de eszi nem eszi alapon megy az előadás, ha felébredtél, ha nem. Valamennyire egyéni családi szinten talán bizonyos határig függetlenítheted magad, de társadalmi, globális terepen semmi értelme kapálózni. Imi is itt számolta el magát azt feltételezte, hogy a szarból is lehet várat... Remélem rájött, hogy fölösleges és visszalép azokhoz, akikkel/akikért valóban lehet és érdemes és felhagy a "nép" mentéssel, felvilágosítással. Ha adhatnék neki egy tanácsot akkor az ez lenne, pedig pont emiatt olvasom, hallgatom, a naiv, romantikus lelkületemnek jól esik egy ilyen reménykeltő figura, mint ő, de még/már nincs neki értő közös(n)sége... Csak hallgatóság van és mint a mondás utal rá "hallgatni arany" így hát nem szól száj nem fáj fej alapon csak hallgat és néz a publikum. A nézőtéren kéretik csendet tartani! Ahogy lent úgy fent, igaz ez a kis világ mikro szintjére és a nagy világ makro szintjére is, a hallgatóság, hallgatózva, halogatja a halálát... Kicsit hosszú lett és kusza szerteágazó mint a patak csobogása, de remélem azért követhető itt ott. Mosoly
    - 2022. 02. 04. 07:08
  • Gerry
    A haza pártja weboldalra 30.-án került fel az írás, és egy nappal késõbb már ez a video is látható volt a Youtuben:



    Alcím: Lavrov: Amerika arra használja Ukrajnát, hogy megfékezze Oroszországot, és aztán Kínával üzleteljen

    Fura.... lehet, hogy olvasta Kásler cikkét? Hihihi

    Sajnos nem tudok oroszul, nem értem amiröl beszél, szerencsére aktiválni tudtam az angol feliratot amit valamennyit segített a tartalom megértésében. Nektek is javaslom! Talán mégis van alapja annak amit Árpi elõrevetített az írásában.
    Az is érdekes, hogy legelõször nála olvastam erröl az alternativáról...

    Véletlenek pedig nincsenek. (LAVROV PLAGIZÁL? Aua!)
    - 2022. 02. 04. 18:39
  • J
    Az NBC amarikai tv csatorna közvetitett a mai napi pekingi téli olimpia megnyitásáról. Miközben a ukrán sportoloók vonultak fel, a riporter arról beszélt, hogy hány orosz katona van az ukrán határoknál, sőt még a tribünön lévő orosz elnököt is mutatták a jobb orosz ellenes proipaganda érdekében.
    https://lenta.ru/news/2022/02/04/nbc/
    Minden eszközt megragadnak azért, hogy elhitesség a világgal , hogy az agresszor Oroszország. Ennyit a mocskos háborús propagandáról.Komor
    - 2022. 02. 04. 20:34
  • J
    Védelmi megállapodás az USA és Szlovákia között. 2 szlovák repteret ingyen használhat az amerikai hadserek 10 + x évig.
    https://parameter.sk/alairtak-szlovak...az-usa-val
    - 2022. 02. 04. 21:31
  • A
    A két világvezető pénteki pekingi találkozóját követően, a téli olimpiai játékok megnyitója előtt a Kreml közzétette a két fél által elfogadott nyilatkozat szövegét, amelyben párbeszédre szólítanak fel a feszültségek csökkentése érdekében.
    "A felek ellenzik a NATO további bővítését és felszólítják az észak-atlanti szövetséget, hogy tartózkodjon a hidegháború idejéből származó ideológiai megközelítésektől" - olvasható a nyilatkozatban, valamint sürgetik a blokkot, hogy
    "tartsa tiszteletben a szuverenitást, a biztonságot, más országok érdekeit, civilizációs és kulturális-történelmi útjaik sokszínűségét és objektíven és tisztességesen kezelje más kormányok békés fejlődését".
    A két ország hangsúlyozta továbbá, hogy a világ kormányai közötti együttműködésre van szükség, tekintettel a gyorsan változó gazdasági globalizáció, a politikai felfordulások és a világjárvány kihívásaira, amelyek továbbra is milliókat fenyegetnek és a nemzetközi biztonságot terhelik.
    Felszólították a világ vezetőit, hogy "erősítsék a párbeszédet és a kölcsönös bizalmat, mélyítsék el az együttműködést és védjék meg az olyan egyetemes emberi értékeket, mint a béke, a növekedés, az egyenlőség, az igazságosság, a demokrácia és a szabadság".
    A Kreml honlapján közzétett nyilatkozat emellett "valódi multilateralizmusra szólít fel az ENSZ és a Biztonsági Tanács központi és koordináló szerepe alatt", valamint "a nemzetközi kapcsolatok demokratizálására, a béke, a stabilitás és az állandó fejlődés biztosítására a Földön".
    Putyin és Hszi találkozója, a kínai vezető első személyes diplomáciai találkozója a koronavírus-járvány kezdete óta, a nyugati vezetők figyelmeztetéseinek sorozata közepette zajlik, miszerint Moszkva készen áll arra, hogy inváziót indítson a szomszédos Ukrajnában, és rámutatott a közös határ közelében történő csapatösszevonásokról szóló jelentésekre, valamint a szomszédos Fehéroroszországban zajló nagyszabású közös hadgyakorlatokra.
    Moszkva következetesen tagadja, hogy bármilyen agresszív szándéka lenne és írásbeli biztonsági garanciákat követel, amelyek korlátozzák az Egyesült Államok vezette katonai blokk, a NATO ukrajnai és grúziai bővítését, gyakorlatilag kizárva a két államot a tagságból. A héten az El Pais című spanyol napilapnak kiszivárgott dokumentumokból kiderül, hogy Washington hivatalosan elutasított minden ilyen megállapodást, de más intézkedéseket javasolt, amelyek célja a két fél közötti katonai átláthatóság növelése.
    Putyin és mások korábban azt mondták, hogy nem részletezett "katonai-technikai intézkedéseket" tehetnek, ha szükségesnek tartják Oroszország biztonságának garantálása érdekében.
    Putyin és Hszi megbeszélései előtt Jurij Uzsakov, a Kreml külpolitikai tanácsadója hangsúlyozta, hogy Oroszországnak és Kínának "hasonló és egyező álláspontja van a nemzetközi problémák nagy részében".
    A két nemzet az elmúlt hónapokban hangsúlyozta kapcsolataik fontosságát, és decemberben Uszakov azt mondta, hogy Kína támogatja Oroszország erőfeszítéseit a NATO-val való megállapodás aláírására.
    Peking korábban elkötelezte magát amellett, hogy együttműködik Moszkvával a szankcióknak ellenálló és az amerikai dollártól való függőséget minimalizáló pénzügyi rendszerek kialakításában.
    https://www.rt.com/russia/548307-mosc...icO1x3VI2A
    - 2022. 02. 04. 21:41
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (0)0 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %